En hel del faktorer spelar in på elpriset . En av dessa är hur pass stark valuta vi har.
Anledningen till detta är att Sverige handlar en stor del av sin el från andra länder. Stärks valutan jämfört med utländska valutor får vi köpa el för ett mer gynsamt pris. Får vi billigare el sjunker elpriset i Sverige enligt en artikel i DN, något som vi på EL.nu håller med om.

Några andra faktorer  som spelar roll är i vilken utsträckning elen är miljövänlig, om svenska elproducenter har oplanerade eller planerade driftstopp och produktion minskar.

Andra bidragande faktorer till dyrare el är vattenbrist i reserver , sträng vinter och kyla.

Aftonbladet varnar man om att det kan bli dyrare el i vinter och propagerar för att binda sitt elpris. Vi på el.nu tycker att man ska hålla sig sval och undersöka snittpriserna på rörlig el under en lång period. Detta brukar oftast bli billigare elpris genom att välja fast elavtal och tillsvidarepris, något som E24 håller med om. Räkna med att priserna är höga under vintern , ha en budget för att kunna betala mer under vintermånaderna – du vinner dock i längden på ett rörligt elavtal.

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply