Svenska staten har tidigare mottagit mycket kritik för att man sålt ut statliga bolag och infrastruktur till finska Fortum. Nu är det alltså dags för kommunerna att få sina el- och nätbolag sålda till högstbjudande.

På Ekerö duggar kritiken tätt mot kommunens planer att sälja det kommunala elbolaget Ekerö Energi. I samband med försäljningen skulle även den egna elförsäljning upphöra då tillhörande nätbolag också säljs. Bolaget har haft god avkastning och har under många år gjort sig känt som ett av de bolag på marknaden med den högsta avkastningen.

I korta loppet blir det troligtvis en välbehövlig kassainjektion till kommunkassan som kan investeras och ge skattesänkningar. Frågan är vem som tjänar mest på försäljning i längden. Den långsiktiga vinsten som tidigare givit goda resultat tillfaller nu Fortum och i slutändan finska staten istället för invånarna på Ekerö. Detta kan vara något som ger mindre gynsamma elpriser för den lokala ortsbefolkningen.

Är det rätt att sälja ut den svenska infrastrukturen samt el- och nätbolagen? En fråga som vi på EL.nu ställer oss.

Uppdatering: Artikeln är uppdaterad då tidigare version som råkat publiceras var ett utkast.

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply