Elkostnader i hemmetVi fortsätter vår serie på tips och råd för att minska elkostnaderna. Tidigare har vi skrivit hur man får ett bra elavtal.
Denna gång har vi tagit till oss av de tips som Aftonbladet och den statligt finansierade energiradgivningen.se har publicerat. Dessutom har vi fyllt på med våra egna råd!

1. Ta en dusch istället för att bad men tänk på att juu kortare du duschar desto lägre energinyttjande. Duschar du tio minuter om dagen kostar det ca 2000 kronor per år. Den kostnaden kan du minska ytterligare genom att köpa ett snålspolande duschmunstycke som halverar vattenanvändningen.

2. Sänk inomhustemperaturen med en grad så minskas uppvärmningskostnaden med upp till fem procent.

3. Förbättra husets uppvärmningsmöjligheter genom att se till att dina värmeelement står fria från möbler. Då sprids värmen lättare.

4. Sätt din varmvattenberedare på 60 grader. Men sänk inte för mycket! Tänk på att vissa bakterier kan spridas om värmen inte är tillräckligt hög.

5. Stäng av apparater: Varje apparat som du har på standby drar onödig ström som kostar dig onödiga slantar varje månad. genom att koppla alla apparater till ett grenuttag med strömbrytare kan du lätt stänga av allihopa när du inte använder dem.

6. Koka vatten med locket på så sparar du 30% av energin än om du kokar utan lock.
Absolut energisnålaste sättet att koka vatten är med en effektiv vattenkokare.

7. Tina mat i kylen istället för mikrovågsugn för att spara energi. Var dock försiktig med bakterier och tillaga mat direkt när det är upptinat.

8. Köp energisnål kyl och frys av ”A-klass” om dina nuvarande vitvaror har några år på nacken. För låg energiförbrukning bör man ställa dessa +5(kyl) och -18(frys) samt se till att damma av baksidan var och vartannat år.

9. Byt ut dina glödlampor mot lågenergilampor så sparar du 600kr/lampa och håller 10 gånger längre.

10. Kolla i affären efter disk och tvättmedel anpassat för låg temperatur. Se till att fylla disk och tvättmaskin och kör den sen på så låg temperatur som möjligt.
Tvätt ska centrifugeras på högt varval så torkar tvätten snabbare och du slipper köra värmen på centrifugen längre än nödvändigt.

11. Minska energikostnader genom att se till att ditt hus eller lägenhet har treglasfönster. Bor du i ett hus och värmer med el eller olja kan man titta på alternativa värmekällor och energisnåla värmepumpar.

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply